בשנים האחרונות אפשר לראות גידול עצום במספרם של שכירים העובדים מהבית ולא נזקקים להגיע לעבודה במהלך היום יום. בעבר היה נחשב בעיני אנשים כפריבילגיה הפך לעניין שבשגרה מהסיבה העיקרית והיא התפתחות אמצעי התקשרות. ידוע שלהעסיק עובד מהבית יעלה הרבה פחות עבור המעסיק וכרוך בחסכון הוצאות רבות כגון: דלק, נסיעות, וכו.
עבודה מהבית יכולה להיות כרוכה בהוצאות שהשכיר יספוג אך בגינן יהיה גם זכאי לניכויים בתשלומי מס הכנסה ולהחזרי מס במידת הצורך.
הנוסח החדש של פקודת מס הכנסה עוסק בניכויים בקיזוזים. אחד מהסעיפים המדוברים הוא סעיף 17 לפקודה אשר קובע מהם הניכויים המותרים על פי הפקודה שאותם יש לנכות מההכנסה החייבת במס כיוון שהיו כרכות ביצור ההכנסה. זאת אומרת ששכיר העובד מביתו זכאי לנכות חלק מהוצאות הבית שברשותו ולקבל עליהם החזרי מס בגין הוצאות שהיו לו ונועדו לשם ייצור הכנסה.
כאשר מדובר בהוצאות אותן השכיר סופג והמעביד אינו משלם לו עליהם החזרים באשר הן. לעיתים יאושר ניכוי אך רק במצב של חלק מההוצאות מאחר ומדובר בהוצאות מעורבות (החלק היחסי שלהן שהוצאו לשם ייצור ההכנסה)
כיצד מקבלים החזרים ממס הכנסה?
ההוצאות המותרות בחוק לניכוי לשכירים אשר עובדים מהבית הן בדרך כלל הוצאות על תשלום ארנונה, שכר דירה חלקי (החלק בבית אשר משמש למשרד), הוצאות פחת כגון: בניית דירה/רכישת דירה, חלק מתשלומי המים, חשמל, ועד בית, טלפון, אינטרנט, גז ועוד. כאמור הניכויים יתאפשרו בהתאם לחלק היחסי השמש את העובד עבור עבודה מהבית ורק ישנה הפרדה ברורה בין שימוש ביתי לשימוש לצורכי עבודה.
בנוסף על ההוצאות הללו יכול השכיר לדרוש ניכוי מתלשום המס על הוצאות נוספות הנדרשות לצורך עבודתו מהבית כגון: הוצאות מחשב,נייר הדפסה, מדפסת, תוכנות שונות ועוד. שוב הרעיון הוא להשתתף בהוצאות העובד מהבית לצורך ייצור הכנסה בלבד. הוצאה נוספת אותה ניתן לנכות היא תשלומי ריבית משכנתא עקב רכישת דירה. הוצאה זו תנוכה אך ורק כאשר הדירה רשומה על שמו של השכיר בלבד. ניתן לנכות עד 80% מהחלק היחסי של הריבית בניכוי.
במידה והעובד אשר הוצאות אלו לא נוכו לו מתשלומי מס הכנסה זכאי העובד בסיומה של שנת המס להגיש בקשה לקבלת החזרי מס בעבור אותן הוצאות שבאמצעותן ייצר הכנסה בצירוף דו"ח מס להחזר. לשם כך על השכיר לגשת לסניף מס הכנסה ולפנות לפקיד השומה ולהגיד בקשה להחזרי מס. ושוב החזר מס יתאפשר אך ורק כאשר השכיר יוכל להוכיח כי ההוצאות עליהם הוא דורש החזר הוצאו מכיסו לשם ייצור ההכנסה ולש לשימוש ביתי.
המעביד אינו חייב על פי החוק לשלם החזרים עבור הוצאות אלו של שכירים העובדים מהבית אך הוא ישלם את ההחזרים רק במקרה בו עוגן הנושא בחוזה בין העובד למעסיק. המסמכים הנדרשים לשם קבלת החזרי מס בעבור אותן הוצאות המותרות לניכוי הינם טפסי 106 מכלל מקומות העובדה של השכיר בשנים הרלוונטיות בגינן הוא דורש החזרי מס ובצירוף קבלות על תשלומי ההוצאות.