חישוב גובה המס ששיר חייב לשלם מתבצע בחישוב שנתי, השיטה המקובלת כיום היא על פי נקודות זיכוי וגובה המס אותו שכיר משלם נקבעים לפי מדרגות מס של ההכנסות השנתיות הקבועות בחוק. הרעיון העומד מאחורי לקיחת מס משכירים בגביה חודשית הוא שההכנסה החודשית של השכיר תהייה זהה לאורך כל שנה ושנה.

לעתים ישנם מקרים בהן יש מעבר בין עבודה לעבודה ויש צורך בדמי אבטלה או הפסקת עבודה מסיבות שונות למספר חודשים או לתקופה ארוכה יותר במצב כזה ההכנסה השנתית מצטמצמת אך גובה המס אשר נלקח בחודשים בהם עבד השכיר במהלך שנת המס חושב באופן מצטבר ועל כן יתכן כי השכיר זכאי להטבות במס.

לדוגמה, שכיר המשתכר במשכורת חודשית על סך 8,000 ש"ח ברוטו לחודש, המס אותו הוא משלם מחושב על פי מדרת מס המתייחסת להכנסה שנתית של כ- 96,000 ש"ח כך שבכל חודש מנוכה לשכיר מהמשכורת החודשית תשלום על פי הקבוע בחוק למדרגת המס העומדת על 96,000 אלף ש"ח לשנה.

זאת בהנחה כי השכיר יעבוד לאורך כל שנת המס בעבודה אשר תספק לו הכנסה חודשית של כ- 8,000 ש"ח בחודש. במידה ובמהלך שנת המס השכיר הפסיק לעבוד למשך שישה חודשים ההכנסה השנתית שלו מצטמצמת ועומדת על כ-48,000 ש"ח ברוטו. במצב כזה השכיר יהיה זכאי להחזר מס על הזמן בהם הרוויח 8,000 ש"ח ונוכה ממשכורתו מס עודף בהתאם למדרגת המס השנתית המשוערת.

מקרים בהם הפסקת עבודה נפוצים עליהם מקבלים זיכוי ממס הכנסה:

חופשה ללא תשלום: כאשר עובד לקח חופשה ללא תשלום במהלך שנת המס, לדוגמה, הארכת חופשת לידה ללא תשלום.

מחלה: כאשר שכיר נמצא במצב בריאותי שאינו מאפשר לו לעבוד באופן מלא ולא ניצל את מלוא ימי מחלה המגיעים לו לפי הסכמו עם המעסיק או על פי חוק. השכיר אינו מקבל משכורת עבור אותם ימים בהם אינו עבד בשל המחלה ולכן ייתכן ויהיה זכאי להחזרי מס עבור אותה תקופה בה לא עבד.

פיטורין: כאשר שכיר פוטר ממקום עבודתו במהלך שנת המס אך שילם מס מלא עבור אותם חודשים בהם עבד. גם במקרה בו העובד קיבל דמי אבטלה ייתכן ויהיה זכאי להחזר מס מאחר ודמי אבטלה לא מגיעים למלוא המשכורת שקיבל טרם הפיטורין.

שנת שבתון: עובדי הוראה זכאים לצאת לשנת שבתון מחודש ספטמבר ועד דצמבר, כך נוצר מצב בו עובד ההוראה עובד רק 8 חודשים משנת המס (עבור שנת השבתון העובד אינו מקבל משכורת אלא דמי השבתון נחשבים למענק). לכן, ייתכן והעובד יהיה זכאי להטבות במס עבור אותם חודשים בהם עבד ונוכה לו מס רגיל.

זכאות להחזרי מס הכנסה בגין אבטלה והבטחת הכנסה

בכדי לקבוע זכאות להחזר מס בגין אבטלה או הפסקת עבודה יש לפנות למס הכנסה ולהציג בפני פקיד השומה הנוכח בקשה בצירוף טופס 106 ממקומות העבודה בהם עבד השכיר בשנים עליהן הוא מבקש החזר מס. במידה ובשנים אלו התקבלו דמי אבטלה יש לצרף אישורים מתאימים.

רצוי מאוד לבצע בדיקה עם חברה מנוסה להחזרי מס בכדי שתוכל לבדוק לעומק את כל הגורמים השונים למשל: הכשרה מקצועית, תגמולים, דמי אבטלה ועוד.